top of page

Brenda:

 

De stijl waarin dit portret gemaakt is een variant op het pointillisme.

 

Ik heb gekozen voor het portret van Bren als ze lacht. De lach is het begin van een cirkel. De cirkel is de basis van het schilderij. Daarnaast moest het schilderij net zo kleurrijk zijn als geportretteerde.

 

Eerst ga ik op zoek naar de lijnen van het gezicht, Je krijgt dan een soort visnet zoals bij 3D modellen.  Daarna volg je deze lijnen en plaats je de cirkels.

 

Ik had toen al bedacht dat ik er een 3D portret zou willen maken. De diameters van de houten stokken bij de bouwmarkten gaan van 2 mm tot 120 mm. Dit waren dus de minimale en maximale afmetingen waarmee ik kan werken.

In totaal bestaat het portret ongeveer 3000 cirkels.  Ik heb de digitale tekening laten uitprinten op hout. De uitgeprinte cirkels heb ik toen gebruikt als markering om de gaten te boren. Na dus ongeveer 3000 gaten te hebben geboord kon ik aan de slag met de houten stokjes. Deze stokken heb ik in kleine stokjes gezaagd en beschilderd. De stokken stak in door de gaten en zette ze op hoogte. De achterkant van deze stokken zaagde ik ze weer af zodat het schilderij vlak aan de muur kon hangen.  

The Wall

 

Dit schilderij is geïnspireerd door steun voor het beleid van Israël ten op zichtte van de Palestijnen in de bezette gebieden. Het beleid van Israël is in strijd met de verdragen over mensenrechten en het internationale recht. Wat mij vooral interesseert is de steun vanuit Verenigde Staten en  Europa die Israël de brandstof geeft om door te gaan met het schenden van deze verdragen.

 

De steun die Israël krijgt is voor een belangrijk deel te danken strategische ligging in het Midden Oosten. Nabij de olierijke Arabische landen en het ,voor Europa, belangrijke Suez kanaal. Daarnaast spelen er natuurlijk terecht schuldgevoelens ten aanzien van het Joodse volk vanwege de genocide in de tweede wereldoorlog. Er is echter nog een derde reden voor de steun aan Israël. Deze reden is vooral belangrijk in christelijke kringen. Het gaat daarbij om de steun aan Israël om de profetie uit de Bijbel uit te laten komen .

Deze profetie uit de Bijbel komen er kortweg op neer dat als alle joden  wordt bijeengebracht in Israël, de Messias  verschijnt, de "komende wereld" komt en de doden opstaan.  Dit zal gepaard gaan met een laatste oorlog tussen christus en de Antichrist. Voor rechtse christelijke kringen zijn er veel tekenen dat deze tijd eraan komt. Onder andere de stichting van staat Israël en de uitbreiding daarvan tot op heden. Daarnaast zien zij in de oorlogen in het Midden Oosten  ook voortekenen dat de eindtijd eraan komt. Deze rechts christelijke kringen hebben vooral veel macht in de Amerikaanse politiek.

Ik ben daarom uitgegaan symboliek van een christelijk iconen schilderij. Jezus werd een militair. God werd een wachtoren. De bijbel een deel van de muur ( of werd weer de stenen tafelen) en de aureool een zwarte zon.

Beggar

 

Dit schilderij maakte ik na aanleiding van de financiële crises van 2008 en de gevolgen daarvan. In eerste instantie dacht ik erover om een soort naakte zwerver te verbeelden met zijn bedelende hand.   Dat werkte niet echt. Toen besloot ik om het beeld 180 graden te draaien. De zwerver zou gaan hangen als plastic zak aan de muur. In de schetsen verdween het rechterbeen voor de symmetrie en het gevoel van een hangende zak.  Het geheel zou worden uitgezaagd uit hout en worden beschilderd.

Tijdens de crises werd vaak in reportages de chaostheorie aangehaald. Een vlinder die met haar vleugelslag een orkaan kan veroorzaken. Dit beeld heb ik gebruikt in de hand van de zwerver. Daar zit een als vlinder opgevouwen dollarbiljet. Door die vlinder en de hand van de zwerver zit weer een spijker

Leeuw schets
Schets
Schets
Schets
Schets
Schets sedatie
1e versie schilderij sedatie
Schets sedatie schilderijversie 2
Illustrator schets sedatie versie 2
Versie 2 schilderij definitief

Sedatie

 

Schilderij na aanleiding van het overlijden van onze moeder

Jeroen 1
Jeroen 2
Jeroen 3
Jeroen 4
Jeroen 5
Jeroen 6
Jeroen 7
Jeroen 8

Jeroen.

bottom of page